The Textile Lofts

The Textile Lofts is a mixed use development designed to replicate an old world Georgia textile mill and is located in the Grange Hamlet of the Serenbe Development. Eighteen residential units, ground floor retail space, and outdoor entertainment areas make up this 50,000 SF project that consists of two buildings joined by an elevated walkway.  The four story wood structure sits on top of an underground parking garage. The Textile Lofts were constructed in only 12 months due in part to Morgan’s pre-construction efforts and collaborative work with Architect  and Developers.  

Architect:     J. Ryan Duffy, Architects

Customer:    Kim King Associates and Adam Ross

 

 

LiveWork Units 1, 2 and 3 at Serenbe Development

The Live-Work Units 1, 2, and 3 were the first mixed use commercial buildings constructed in the Serenbe Development. From the exterior, this project is intended to look like three separate buildings, commissioned by different owners at different times. This is however, one building with appropriate fire and security separations demanded by fire and life safety codes. The structure shares common exterior walls, all with unique exterior finishes consisting of repurposed brick, metal panels, and wood.   

Architect: Randall Miller    

Customer: Serenbe Development

The Bosch-Retail Building

The Bosch-Retail Building at the Serenbe Development was another ground up building totaling 5,000 SF in total, but built out specifically for two very different tenants. One half of the building would be occupied by Bosch U.S. for their high end kitchen equipment show room and demonstration school. Bosch U.S., owned by The Bosch Group, is known for designing home appliances that conserve energy, water, and re-purpose scrap materials in their manufacturing operations. Next to Bosch, the developer leased space to a boutique grocery store featuring locally grown and produced products.

Architect:Locus Design + Consulting, Inc.

Client: Serenbe Development

The Children’s House at Serenbe

The main challenge for the Morgan team on this 4,450 SF building was the extremely aggressive construction schedule required to meet the start of the school year. Custom built to house the new Montessori School of Serenbe, Morgan was able to creatively consolidate the construction schedule so that the total elapsed days from ground breaking to project turnover did not exceed 150 total days. The developer and headmaster of the school were extremely pleased when they were able to open the doors to children and families of the Chattahoochee Hill Country on time.

Architect: Locus Design + Consulting, Inc.

Customer: Serenbe Development

The Hil

The anchor tenant of this 15,000 SF mixed use building is the award winning “HIL” restaurant. The completed building includes not only an interior build out for the HIL restaurant, there are also commercial office spaces and retail units on the ground floor. A structural wood framing system with exterior walls clad in traditional brick, custom wood trim fenestration, and complicated elevation changes are seen in this centerpiece of the Grange Neighborhood in the Serenbe Development. 

Architect:  Schowalter Design Group   

Customer: Serenbe Development

The Blue Eyed Daisy Bakeshop

The Blue-Eyed Daisy Bake Shop was the first commercial project developed in the Serenbe Community.  This unique building consists of metal stud construction and utilizes hand selected recycled brick for exterior walls and re-purposed wood for the floors and ceiling. In keeping with Serenbe’s commitment to the highest environmental standards, the Bake Shop features a geothermal heating and cooling system with 11 tons of geothermal wells, and was awarded the U.S. Green Building Council LEED® Silver rating. 

Architect: Randall Miller / Smith Hanes 

Customer: Serenbe Development

The Inn at Serenbe Farms

The Historic Inn at Serenbe underwent an extensive renovation to add guest rooms and a ballroom. Working again with Locus Design and Serenbe Development, Morgan was retained early in the design process to assist with conceptual budgeting and the construction schedule. Even with the 12 foot ceilings in the guest rooms and 24 foot ceilings in the ballroom, energy efficiency remained a priority. Morgan’s team drilled 340 foot deep geothermal wells with over three miles of piping and installed spray foam insulation in all wall cavities. This eight month schedule was a challenge because of the requirement to keep the existing guest rooms and flagship restaurant open for large events during all construction phases.

Architect: Locus Design + Consulting, Inc.

Customer: Serenbe Development